>> FEATHERWEIGHT 2020

Creació per a SKÅNES DANSTEATER (Malmö, Suècia)

ESTRENA: 15/05/19 - Programa TRIP / Skånes Dansteater, Malmö (Suècia)
Funcions: 15 maig - 1 de juny de 2019

El llegendari Ocell de Foc del folklore eslau és un ocell majestuós, una criatura fantàstica i molt cobejada per la màgia de les seves plomes. Aquesta antiga llegenda marca el context per a un dels ballets més emblemàtics de la història: l'Ocell de Foc, creat al 1910 per als Ballets Russos de Diaghilev, amb coreografia de Michel Fokine i partitura original d'Igor Stravinky, amb el rol de l'Ocell de Foc interpretat per una ballarina. Paral·lelament, "featherweigh"' és a dir "pes ploma", és una de les categories de boxe per als contrincants de pes lleuger. La boxa té una fisicitat molt concreta, un conjunt molt clar de normes i una història singular, especialment pel que fa a la boxa femenina.

Un solo per a una dona. Una sola oponent al ring. El combat comença. FEATHERWEIGHT pren la fisicitat de la boxa i la llegenda de l'Ocell de Foc com a punts de partida per a celebrar la feminitat. Delicadesa, potència, vulnerabilitat, valentia, agilitat, bellesa. Rituals, mites, normes i rols. Ella fa boxa d'ombra, "sparres", "shifts", "punches", "parries" i "weaves", per trobar allò d'extraordinari en la seva pròpia pell. Els seus propis límits, la seva força. FEATHERWEIGHT és un tribut al cos de dona. Cobejat, lleuger i significatiu com el pes d'una ploma.

'Un solo enlluernador". Skånska Dagblad

"Un treball meravellós de visualitzar la força, la fragilitat, el dolor, la lluita interna per no rendir-se a la derrota, al dolor - sinó perseverar.” Scandinavianways


Quines són les semblances i les diferències entre la dansa i certs esports?
A quins esports ens podem aproximar des d'un punt de vista de dansa?
Podem fer servir marcs socials com els esports per parlar de temes universals?

HAND TO HAND forma part del projecto a llarg termini "dance + sports + iconic ballets". La dansa comteporània s'aproxima als esports, assimilant i incorporant noves fisicitats, tàctiques i cadències. I alguns dels ballets més emblemàtics de la història ens serveixen com a marc de referència i com a terreny de joc per a revisitar alguns temes universals, com l'amor, el desig, els rituals i els rols d'homes i dones a la societat.

Per a desenvolupar aquest projecte, la coreògrafa Roser López Espinosa (artista resident al Mercat de les Flors 2018-20) col·labora amb diverses companyies internacionals. La primera peça del projecte és HAND TO HAND, creada al 2014 per a ConnyJanssen Danst i Dansateliers a Rotterdam (Països Baixos). La segona proposta és FEATHERWEIGHT, creada per a Skånes Dansteater de Malmö (Suècia) i que s'estrena al maig de 2019.
INFORMACIÓ ARTÍSTICA


Concepte i coreografia: Roser López Espinosa / Creació i dansa: Sarah Bellugi-Klima / Música: Igor Stravinsky / Espai sonor:
Mark Drillich / Escenografia: Roser López Espinosa / Disseny d'il·luminació: Mattias Jonsson / Aprenent: Filipa Miranda Amorim / Producció: Skånes Dansteater

Gràcies a Rasmus Svensson i a David Thibel per la seva generosa contribució en la nostra aproximació a la boxa.
A Mattias Suneson, Belinda Nusset i Vidar Maggason per la seva mirada.
I en especial a Åsa Söderberg, per oferir-me l'oportunitat de crear una segona peça per Skånes Dansteater.

Fotos: Tilo Stengel
Durada: 30 min


SKÅNES DANSTEATER // companyia de dansa >> www.skanesdansteater.se
TRIP Program / Skånes Dansteater >> Coreografies de Lidia Wos, Roser López Espinosa i Fernando Melo