ROSER LÓPEZ ESPINOSA
Granollers, 1980


El treball coreogràfic de Roser López Espinosa es basa en una forta fisicalitat, amb una gran passió per la precisió, la delicadesa, elements acrobàtics i el detall. La complicitat i el treball d'equip es donen la mà en un imaginari vital i ple de joc, de poètica refinada i un toc d'humor.

Graduada en Dansa Contemporània a la MTD / Escola Superior d'Arts d'Amsterdam, el 2005 rep la beca danceWEB del festival ImpulsTanz de Viena i entrena amb l'exentrenador olímpic Jaume Miró.

Balla a Holanda amb Katie Duck / Magpie Dance Music Company, Marta Reig Torres i Pere Faura. A Barcelona treballa amb Àngels Margarit / Cia Mudances (Capricis, Flexelf, Kolbebasar i el solo de renom internacional Corol·la), Cesc Gelabert, Lipi Hernández, el director Iago Pericot i el cineasta Isaki Lacuesta, entre d'altres.

El seu treball com a creadora li ha valgut el reconeixement amb diversos premis (per The lizard's skin, Còncau, Miniatura, Trama) i nominacions, i és regularment present als escenaris internacionals des de la creació de peces com The lizard's skin, Lowland,
Novembre, Hand to hand. Al 2017 crea la peça de gran format L'estol per a la Producció Nacional de Dansa (
Nominada com a Millor Coreografia 2017 als XX Premis de la Crítica). Al 2019 estrena la peça de grup Trama al Mercat de les Flors, Premi Millor Coreografia 2019 als XXII Premis de la Crítica i Nominada com a Millor Coreografia 2019 als XXV Premis Butaca.

Al 2020 col·labora per tercera vegada amb Skånes Dansteater (Suècia), amb l'estrena de Fine Lines per al programa de dansa inclusiva amb gira europea Europe Beyond Access. I estrena la peça Revel Revel per a la Zagreb Dance Company (Croàcia), Nominada als Premis de les Arts Escèniques de Croàcia com a Millor Espectacle de Dansa i Premi a la Millor Ballarina - Petra Valentic. També al 2020 la peça Novembre és Nominada com a Millor Coreografia 2020 als XXVI Premis Butaca i ella és Nominada com a Millor Ballarina.

Al 2021 estrena Cometa, un solo per a infants i famílies, en coproducció amb la xarxa alemanya Vorpommern tanzt an.
Cometa
ha fet 150 funcions des de la seva estrena!

És coreògrafa convidada per companyies internacionals com Skånes Dansteater (Suècia), Conny Jansen Danst (Holanda), Zagreb Dance Company (Croàcia), MiR Company (Alemanya) i Scottish Dance Theater (Regne Unit), entre d'altres. Ha col·laborat amb cies de circ com MuMusic Circus, Circ Pànic i INO Collektive a Catalunya i Compagnie XY (França), i amb companyies de teatre documental com La Conquesta del Pol Sud. I és docent a festivals i centres de formació internacionals, com la Modern Theater Dance d'Amsterdam i Artez a Arnhem (Països Baixos), la UNAQ - Universitad Autónoma de Querétaro (Mèxic), REVÉS (Costa Rica) o la Escuela Nacional del SODRE a Montevideo (Uruguay), entre d'altres. És practicant d'Aikido des del 2020.

És artista associada al centre de creació La Caldera a Barcelona des del 2012. És artista resident al Mercat de les Flors 2018-20 i artista resident en intercanvi 2022 amb el NTCH - National Theater & Concert Hall de Taipei (Taiwan) en col·laboració amb el Mercat de les Flors.

Les seves creacions s'han programat a festivals de referència d'Europa i Amèrica Llatina, Egipte, Canadà, Corea des Sud i Japó.
Photo: Barlas Sahinoglu